Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Φορολογική συνείδηση και Αποδείξεις 1.04


Αποδείξεις εδώ.. αποδείξεις εκεί… και ναι μετά την εκπομπή του Ευαγγελάτου  ξαφνικά στη ζωή του Ελληνάρα μπήκαν οι κλασσικές γνωστές αποδείξεις αγορών.
Κάπου εδώ, βέβαια,  να αναφερθεί ότι ανέκαθεν κάποιες αποδείξεις μπαίνανε και παλαιότερα στις φορολογικές δηλώσεις αλλά λίγος κόσμος το είχε τότε  κατά νου.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή..


Το ξέρατε ότι αν δεν ζητάμε αποδείξεις το 23% ή 11%(..) (ΦΠΑ) των χρημάτων που έτσι και αλλιώς πληρώνουμε πάει στην τσέπη του πωλητή είτε αυτός είναι φούρναρης, ιδιοκτήτης καφέ ή καταστήματος ένδυσης και υπόδησης κτλ…;
Το ξέρατε ότι για να μειώσουμε το φόρο εισοδήματος (αύξηση αφορολογήτου) χρειαζόμαστε αποδείξεις  ;;; (Για περισσότερες λεπτομέρειες παραθέτω το παρακάτω σύνδεσμο:
( http://www.alfavita.gr/artro.php?id=11251 )
Το ξέρατε ότι ο φόρος προστιθέμενης αξίας αποτελεί μέρος των εσόδων του κράτους ;;;
Μακάρι η οικονομική κατάσταση στη χώρα μας να ήταν τέτοια που να χρειαζόταν να πληρώσουμε πολύ μικρότερο ποσοστό ΦΠΑ για τα προϊόντα που αγοράζουμε.Αυτό όμως προς το παρόν και πιθανότατα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δεν πρόκειται να συμβεί.

Παίρνοντας αφορμή από τα spotakia που έχουν βγει για την φορολογική συνείδηση και την απαίτηση να ζητάμε απόδειξεις, τα οποία μπορείτε να τα δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:
http://www.youtube.com/user/MinFinCampaign#p/u
είπα να γράψω το συγκεκριμένο άρθρο.

Κάθομαι και αναρωτιέμαι λοιπόν γιατί σαν πολίτης αυτού του κράτους θα έπρεπε να μου δώσουν κίνητρα για να αποκτήσω φορολογική συνείδηση..
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έπρεπε να μου πουν ότι αν δεν μαζέψω αποδείξεις θα φορολογούμε πολύ περισσότερο από ότι αν μαζεύω..
Κάθομαι και σκέφτομαι γιατί τόσο καιρό δεν μπορούσα πηγαίνοντας για απλές αγορές να ζητάω απόδειξη, γιατί πηγαίνοντας για έναν καφέ να δέχομαι να μου φέρνουν απόδειξη που έχει κοπεί πριν 3 ώρες και αφορά κάποιο άλλο προϊόν και όχι αυτό που αγόρασα εγώ..
Επίσης, γιατί πηγαίνοντας στον γιατρό δεν ήξερα ότι όταν αναφέρεται η αμοιβή του γιατρού πρέπει μέσα σε αυτήν αν περιλαμβάνεται υποχρεωτικά ο φόρος και να μην έχει το δικαίωμα στην περίπτωση που ζητήσω απόδειξη να μου ζητήσει παραπάνω χρήματα..
Το καλύτερο όμως απο όλα το άφησα για το τέλος..
Γιατί να μην με ενδιαφέρει καθόλου για το αν θα μου δώσουν γενικώς απόδειξη;;;

 
Και θα κάνω έναν άτυπο συλλογισμό  που φυσικά και δεν ενστερνίζομαι για να δείξω ότι τα πράγματα δεν είναι απλά και ότι όταν δεν ζητάμε αποδείξεις αφήνουμε να μας κλέβουν και εμάς και το ίδιο το κράτος…
ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΑΣ ΔΩΣΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΟ «ΣΩΣΤΟ» ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΣΑΣ ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΦΠΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΟΤΑΝ ΣΤΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ???
Αν πήγαινα, παραδείγματος χάρη, να αγοράσω ένα πουκάμισο και αυτό κόστιζε 20 ευρώ και έστω ο καταστηματάρχης δεν μου έκοβε απόδειξη εγώ θα έπρεπε να πληρώσω.. 20*23% λιγότερο.. και το ποσό δεν είναι μικρό αν σκεφτεί κανείς ότι θα έπρεπε να πληρώσω για το πουκάμισο 4.6 ευρώ  λιγότερα..
Αν λοιπόν εγώ πλήρωνα 20 ευρώ και δεν μου έδινε ο καταστηματάρχης απόδειξη τότε αυτά τα 4.6 ευρώ θα πήγαιναν στην τσέπη του και όχι στο ταμείο του κράτους..

Πρέπει να γίνει υποχρέωση μας ακόμη και για το καρβέλι ψωμί που αγοράζουμε να ζητάμε απόδειξη..
Μην ξεχνάτε λοιπόν:
Α) Να ζητάτε απόδειξη για όλες τις αγορές σας
Β) Να ελέγχετε την ημερομηνία έκδοσης της απόδειξης
Γ) Να παίρνετε ή στην χειρότερη περίπτωση να σκίζετε την απόδειξη και όχι να την αφήνετε στο μαγαζί γιατί έτσι διασφαλίζετε το να μην ξαναχρησιμοποιηθεί
Δ) Να γνωρίζετε ότι σε κάθε τιμή πρέπει να περιλαμβάνετε το φπα και ότι δεν έχει δικαίωμα κανένας να απαιτει παραπάνω χρήματα στην περίπτωση που ζητάτε απόδειξη
(ξεκαθαρίστε από την αρχή ότι ζητάτε τελική τιμή)
Ε) Να ζητάτε αποδείξεις ακόμη και από τα περίπτερα & τα ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ


Πρέπει επιτέλους να γίνουμε Ευρωπαίοι πολίτες όχι μόνο στα λόγια άλλα και στις πράξεις..
Ας ψάξουμε να ενημερωθούμε για το θέμα των αποδείξεων και της φορολογικής συνείδησης στο διαδίκτυο και όχι μόνο.
Ήταν ένα μήνυμα κοινωνικής ευθύνης απο το SPEAKING PERSONALLY!