Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Πλυντήρια Ρούχων, το ήξερες ; 1.13


Πλυντήριο Ρούχων:
Μία συσκευή που υπάρχει σε κάθε σπίτι και πλένει τα ρούχα μας αλλά οκ αυτό το ξέρουμε όλοι..
Το θέμα είναι ότι πολύς κόσμος δεν ξέρει ούτε να το χρησιμοποιεί σωστά ούτε και καταλαβαίνει πως πλένονται τα ρούχα σε ένα μηχάνημα που απλά τα γυρνάει γύρω γύρω.. Τώρα θα μου πείτε “και τι μας νοιάζει..” Ε λοιπόν αν είσαι πωρωμένος σαν έμενα με το άθλημα, αν πραγματικά θες να διευρύνεις τις γνώσεις σου πάνω στη συσκευή που ονομάζεται “πλυντήριο ρούχων” και αν θες να μάθεις να το χρησιμοποιείς σωστά τότε νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσεις την ανάγνωση του συγκεκριμένου άρθρου και να ακολουθήσεις τις συμβουλές μου..
Όταν θέλουμε να επιλέξουμε πλυντήριο το πρώτο που πρέπει να κοιτάμε είναι η χωρητικότητα δηλαδή πόσα κιλά ρούχα μπορεί να πλύνει και πόσο μεγάλο κάδο έχει. Ο περισσότερος κόσμος διαλέγει 6 ή 7 κιλών.. Εγώ πάλι που μένω και μόνος μου και δεν έχω οικογένεια, παιδιά, σκυλιά, γατιά πήρα 8 κιλών.. Μην φοβάστε τα μεγάλα πλυντήρια. Σκεφτείτε απλά ότι το πλυντήριο ποτέ δεν πρέπει να είναι φουλ γεμάτο και πρέπει το χέρι μας να μπορεί να χωράει άνετα πάνω από τα ρούχα μέσα στο κάδο πριν το βάλουμε σε λειτουργία έτσι ώστε όταν τα ρούχα μουσκευτούν και “κάτσουν “ να πιάνουν περίπου τα 3/4 του κάδου. Τα ρούχα πλένονται με τη τριβή και πρέπει να χτυπιούνται, ενώ ο κάδος γυρνάει, στα τοιχώματα του.Αν λοιπόν γεμίζουμε το πλυντήριο, δεν θα έχουμε αρκετά μεγάλη τριβή άρα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα ρούχα να μην πλυθούν καλά.
Εννοείται πως δεν πρέπει να φοβάστε τη κατανάλωση ρεύματος στα πλυντήρια που παίρνουν πολλά κιλά ρούχα διότι πλέον η πλειοψηφία αυτών έχουν τη λειτουργία του αυτόματου ζυγίσματος οπότε και προσαρμόζεται ο χρόνος πλύσης και το νερό που θα τραβήξει ανάλογα με την ποσότητα των ρούχων.
Μην ξεχνάμε άλλωστε πως πλέον η πλειοψηφία των πλυντηρίων κάνει μεγάλη οικονομία στην κατανάλωση ρεύματος (Α+, Α++, Α+++) Καλύτερα λοιπόν ένα μεγάλο πλυντήριο παρά ένα μικρό κ ας μην χρειάζεται να γεμίζει πάντα.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό του πλυντηρίου είναι και το πως είναι διαμορφωμένος ο κάδος εσωτερικά. Έχουν βγει αρκετοί τύποι κάδων που ξεφεύγουν από τα κλασικό ανάγλυφο που υπήρχε σε όλα τα πλυντήρια πριν μερικά χρόνια. Διάλεξε λοιπόν ένα από αυτά της νέας γενιάς διότι θα έχεις καλύτερα αποτελέσματα στο πλύσιμο των ρούχων σου (π.χ. βλέπε κυψελωτό κάδος της Miele βλέπε τον κάδο της Lg της Samsung της Bosch κτλ)

Πολλοί διαλέγουν πλυντήριο και θεωρούν βασικό χαρακτηριστικό για το πόσο καλό είναι τις στροφές.
Πρέπει να ξέρετε ότι οι στροφές, που πλέον μπορούν να φτάσουν τις 1600 ίσως και παραπάνω, αφορούν καθαρά και μόνο το στύψιμο και όχι το πλύσιμο των ρούχων.Ένα πλυντήριο λοιπόν που έχει πολλές στροφές σημαίνει ότι θα βγάλει τα ρούχα σας λιγότερο υγρά από αυτό που έχει λιγότερες. Στη Ελλάδα όμως δεν έχουμε τόσο μεγάλη ανάγκη τις πολλές στροφές διότι έχουμε ακόμη και το χειμώνα σχετικά καλό καιρό και τα ρούχα στεγνώνουν αρκετά γρήγορα. Προσοχή λοιπόν: οι πολλές στροφές, ναι μεν μας βοηθάνε να στεγνώνουν γρηγορότερα τα ρούχα αλλά τα ταλαιπωρούν και αρκετά. Από την εμπειρία μου θεωρώ ότι με το να ρυθμίσετε το πλυντήριο σας στις 1000 στροφές θα έχετε απόλυτα ικανοποιητικά αποτελέσματα και χωρίς ιδιαίτερη κακομεταχείριση των ρούχων σας. Φυσικά στα ευαίσθητα ρούχα επιλέγουμε ακόμη χαμηλότερες στροφές.


Βασικός παράγοντας για να αυξήσουμε τη ζωή του πλυντηρίου, είναι να μειώσουμε στο ελάχιστο τους πιθανούς κραδασμούς κατά τη διάρκεια της πλύσης.Προσοχή λοιπόν κατά την εγκατάσταση του πλυντηρίου ελέγχουμε αν έχουν ρυθμιστεί τα ποδαράκια σωστά έτσι ώστε να μην παλαντζάρει κατά τη διάρκεια της πλύσης και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του στυψίματος . Επίσης ποτέ δε βάζουμε ρούχα όπως ένα μπουρνούζι ή μια πετσέτα μπάνιου μόνα τους να πλυθούν. Το πλυντήριο κατά τη διάρκεια του στυψίματος προσπαθεί να ισορροπήσει το φορτίο έτσι ώστε να μην υπάρχουν κραδασμοί. Βάζοντας πχ ένα μπουρνούζι, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό με αποτέλεσμα μάταια το πλυντήριο να προσπαθεί να ισορροπήσει το φορτίο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ή να αυξηθεί κατά πολύ η διάρκεια πλύσης λόγω των επαναλαμβανόμενων προσπαθειών ή να ακούσετε ένα γερό τράνταγμα κάτι το οποίο, πίστεψε με δεν θα σας βγει σε κάλο.

Προσοχή θέλει στην επιλογή θερμοκρασίας και προγράμματος του πλυντηρίου. Για να εξοικονόμηση ενέργειας άλλα και για να αυξήσουμε τη διάρκεια ζωής των ρούχων μας δε χρησιμοποιούμε σχεδόν ποτέ πρόγραμμα βρασμού 95 βαθμών. Τα απορρυπαντικά είναι αρκετά δυνατά και έχουμε καλά αποτελέσματα και στους 60 βαθμούς. Βέβαια κάπου εδώ να αναφέρω ότι δεν πρέπει να σας φοβίζει η μεγάλη διάρκεια πλύσης ενός προγράμματος. Παράδειγμα: έχουμε τα λευκά βαμβακερά (σεντόνια, πετσέτες,εσώρουχα κτλ) και επιλέγουμε να τα βάλουμε στους 60 βαθμούς στο αντίστοιχο πρόγραμμά των βαμβακερών. Είναι απόλυτα φυσιολογικό το πλυντήριο να κάνεις κοντά στις 3 ώρες. Τα βαμβακερά για να καθαρίσουν θέλουν αρκετή ώρα πλύσης. Μην νομίζετε ότι επειδή το πλυντήριο κάνει 3 ώρες θα κάψει πολύ παραπάνω ρεύμα από το αν κάνει λιγότερη ώρα.Το 70 % του ρεύματος που καταναλώνει το πλυντήριο είναι για να ζεστάνει το νερό και να το φτάσει στη θερμοκρασία που έχουμε ορίσει.Άρα το ότι το πρόγραμμα πλύσης κρατάει παραπάνω από αυτό που θεωρούμε εμείς φυσιολογικό δεν πρέπει να μας πανικοβάλει. Άλλωστε δεν μπορεί να συνυπάρξει και γρήγορη πλύση και τέλεια αποτελέσματα και μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας. Αν επιλέγετε λοιπόν προγράμματα σύντομης πλύσης μην αναρωτιέστε γιατί δεν καθάρισαν τα ρούχα σας. Σκεφτείτε ότι τα 15 η τα 30λεπτα προγράμματα πλύσης είναι για πολύ λίγα ρούχα και αυτό γιατί πρέπει να σκεφτείτε πόσο χρόνο θέλει να μουσκευτεί το ρούχο, να πλυθεί. να ξεπλυθεί. να στραγγίσει. Είναι λογικό λοιπόν τα μικρά προγράμματα να είναι για ιδιαίτερες περιπτώσεις και όχι για λερωμένα ρούχα.


Μεγάλο κεφάλαιο στο κομμάτι του πλυσίματος των ρούχων είναι ο τύπος του απορρυπαντικού και η ποσότητα που βάζουμε. Πάντα πρέπει να ακολουθούμε τις οδηγίες χρήσης του προϊόντος και να βάζουμε την ποσότητα που μας συμβουλεύει. Να ξέρετε ότι δεν κερδίζετε τίποτα παραπάνω με το να βάζετε μεγαλύτερη ποσότητα απορρυπαντικού ή μαλακτικού. Τα αποτελέσματα είναι τα ίδια. Οπότε ΑΚΟΛΟΥΘΟΎΜΕ ΠΆΝΤΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΊΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΆΝΟΥΜΕ ΥΠΕΡΒΟΛΈΣ.Με αυτό το τρόπο κάνουμε μεγάλη οικονομία στη τσέπη μας γιατί ως γνωστόν τα απορρυπαντικά κοστίζουν. Συμβουλή: Χρησιμοποιείτε υγρό απορρυπαντικό για τα σκουρόχρωμα και χρωματιστά ρούχα και σκόνη για τα λευκά κ ανοιχτόχρωμα.Θεωρώ ότι δεν υπάρχει λόγος να βάζετε πέρα από τη σκόνη έξτρα λευκαντικό ή και άλλα απορρυπαντικά. Οι διαφημίσεις, όλοι γνωρίζουμε πως είναι λίγο υπερβολικές (..) Σε δύσκολους λεκέδες αν θέλετε απλά απλώστε μία ποσότητα υγρού απορρυπαντικού πάνω πριν τη πλύση.Επίσης προσοχή !  Ποτέ το υγρό απορρυπαντικό δεν το βάζουμε στο καπάκι που βάζουμε τη σκόνη έχει ειδικό κουτάκι δοσομετρητή που μπορεί και μπαίνει στον κάδο του πλυντηρίου μαζί με τα ρούχα.Για να μην πέσει όμως μεγάλη ποσότητα απορρυπαντικού πάνω σε ένα ρούχο να το τοποθετείτε το δοχείο με το υγρό απορρυπαντικό πάνω από τα ρούχα στη μία άκρη του κάδου έτσι ώστε με το που θα γυρίσει ο κάδος να πέσει το υγρό στα τοιχώματα και να αναμειχθεί με το νερό άμεσα. Με αυτό το τρόπο το υγρό διασκορπίζεται καλύτερα σε όλα τα ρούχα και προστατεύουμε αρκετά τα υφάσματα που μπορεί να είναι ευαίσθητα. Και μιας και είπαμε για ευαίσθητα υφάσματα να αναφέρω ότι μπορεί τα τζιν να είναι κλειστόχρωμα και να μην φαίνονται λερωμένα, αυτό δε σημάνει όμως ότι δεν είναι. Τα τζιν τα βάζουμε σε φυσιολογικά προγράμματα πλύσης και όχι σε πολύ σύντομα προγράμματα για να πλένονται καλά. Καλό είναι τέλος να χρησιμοποιείται αποσκληρυντικό κάπου κάπου ιδιαίτερα στις πλύσεις στους 60 βαθμούς. Επίσης μια φορά το εξάμηνο να βάζετε το πλυντήριο να λειτουργήσει άδειο στο πρόγραμμα ων 95 βαθμών με λίγο παραπάνω αποσκληρυντικό και χωρίς άλλα απορρυπαντικά για συντήρηση.Με αυτόν το τρόπο ξεπλένεται καλά ο κάδος και φεύγουν κατάλοιπα αλάτων. Σε κάποιες μάρκες πλυντηρίων υπάρχει ειδικό πρόγραμμα καθαρισμού κάδου, να το χρησιμοποιείτε. 

Τέλος θα αναφερθούμε κάποια μικρά tips που αφορούν θέματα υγιεινής:
Με το που τελειώνει το πλυντήριο πρέπει πάντα να κρεμάμε τα ρούχα να στεγνώσουν και να μην τα αφήνουμε για πάνω από μισή ώρα μέσα στο κάδο. Λόγω της υγρασίας, αναπτύσσονται πάνω στα ρούχα μύκητες και βακτήρια με αποτέλεσμα να είναι σαν να δε τα έχετε πλύνει. Επίσης να αφήνεται την πόρτα του κάδου και τη θήκη του απορρυπαντικού ανοιχτά μετά από κάθε πλύση για τουλάχιστον 3-5 ώρες αφού έτσι δεν εγκλωβίζεται υγρασία η οποία είναι υπεύθυνη για την κακοσμία και την ανάπτυξη βακτηρίων - μούχλας στο κάδο αλλά και στη θήκη του απορρυπαντικού. Πρέπει τέλος μια φορά το μήνα να βγάζουμε και να πλένουμε καλά τις θήκη του απορρυπαντικού για να μην πιάσει μούχλα (μαύρη στιβάδα γλίτσας) και μια φορά το εξάμηνο να ελέγχετε το φίλτρο που υπάρχει συνήθως στο κάτω μέρος του πλυντηρίου μήπως και τυχόν υπάρχουν αντικείμενα που εμποδίζουν την έξοδο του νερού.