Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Ubuntu και ξερό ψωμί ! 1.10


Σε έναν ελληνικό κόσμο όπου ανοίγοντας έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή φορτώνονται αυτόματα τα Windows, έρχομαι εγώ να σας πω ότι εκτός από τα Windows έχετε και άλλη επιλογή λειτουργικού συστήματος. Το Ubuntu είναι ένα λειτουργικό σύστημα όπως τα Windows. Δεν θα κάτσω να αναλύσω όλη την ιστορία για το πως δημιουργήθηκε γιατί θα ξεφύγουμε από τους κύριους σκοπούς αυτού του άρθρου.
Ανέκαθεν ήξερα ότι υπάρχει αυτό που λέμε Linux.. Γνώριζα επίσης ότι εκεί έξω υπάρχουν εκτός από τα Microsoft Windows και άλλα λειτουργικά συστήματα. Ήταν όμως να το πάρω απόφαση να τα ψάξω, να τα βρω, να συγκρίνω, να δοκιμάσω και μετά όχι να απορρίψω αλλά πλέον να δουλεύω τον υπολογιστή μου με δύο από αυτά , έχοντας το δικαίωμα επιλογής και χωρίς να υποχρεώνομαι να δουλεύω μόνο με τα Windows.

Όλα άρχισαν όταν ήμουνα φανταράκι, εκεί γνώρισα πολλά αξιόλογα άτομα, ένα από αυτά ήταν και ο συνονόματος Θοδωρής όπου και ασχολιόταν περισσότερο από εμένα με αυτά τα συστήματα. Εκμεταλλευόμενος λοιπόν τις γνώσεις του παιδιού στο άθλημα των Linux, άρχισα να γεμίζω την εγκυκλοπαίδεια του μυαλού μου με πληροφορίες που αφορούσαν αυτού του είδους τις εναλλακτικές λύσεις των λειτουργικών συστημάτων. Εδώ να αναφέρω ότι σκοπός του συγκεκριμένου άρθρου είναι να μπορέσω να σας υποκινήσω όπως υποκινήθηκα κι εγώ τότε να αρχίσετε να ψάχνετε και γιατί όχι να χρησιμοποιήσετε κι εσείς τελικά το προαναφερόμενο λειτουργικό σύστημα.

Αρχικά λοιπόν να σας αναφέρω ότι το Ubuntu των Linux είναι ίσως το πιο ολοκληρωμένο και με λιγότερα κενά λειτουργικό σύστημα έχει βγει μέχρι στιγμής στην κατηγορία του. Πριν από αυτό υπήρχαν και άλλα λειτουργικά συστήματα της ίδιας φιλοσοφίας αλλά για να μπορέσεις να τα βγάλεις πέρα έπρεπε να έχεις πολλές γνώσεις προγραμματισμού και να ρίξεις και πολύ διάβασμα στην πορεία..! Το Ubuntu λοιπόν, κάνει εδώ και καιρό την υπέρβαση και πλέον αποτελεί μια ολοκληρωμένη λύση , χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά τις γνώσεις που πρέπει να έχει ο χρήστης αφού πλησιάζει κατά πολύ στα Windows που όλοι ξέρουμε!!!

Έτσι λοιπόν κι εγώ το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να αρχίσω να ψάχνω για το UBUNTU.
Μπείτε στο : www.ubuntu.gr και στο www.ubuntu.com

Η εισαγωγή σας στον κόσμο του Ubuntu με το κλικ που μόλις κάνατε έχει ήδη γίνει.Ας αναφερθούμε τώρα στα πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου λειτουργικού συστήματος. 
Το πρώτο και σημαντικότερο πλεονέκτημα του συγκεκριμένου λειτουργικού συστήματος είναι το γεγονός ότι διατίθεται ΔΩΡΕΑΝ. Καλά ακούσατε ή μάλλον καλά διαβάσετε.. Είναι ΔΩΡΕΑΝ
Ενώ τα Windows κοστίζουν πάνω κάτω γύρω στα 100 € , έρχεται το Ubuntu και σου λέει ότι εγώ δεν κοστίζω τίποτα. Η πρώτη σκέψη που κάνει ο οποιοσδήποτε, λανθασμένα κατά τη γνώμη μου , είναι ότι επειδή κάτι διατίθεται δωρεάν δεν θα είναι και καλό.. Τρομερό λάθος.. Σας πληροφορώ ότι τα Ubuntu είναι αρκετά διασκεδαστικά και σταθερά σαν λειτουργικό , και τις περισσότερες φορές δεν δημιουργούν προβλήματα.. Κάπου εδώ για να είμαστε δίκαιοι να αναφέρω ότι και τα Windows αντιμετωπίζουν πολλές φορές προβλήματα και κολλήματα .. ασχέτως αν εκείνα τα αγοράζεις..

Δεύτερο βασικό πλεονέκτημα είναι ότι με το Ubuntu δεν έχεις να φοβάσαι ιούς που τις περισσότερες φορές είναι υπεύθυνοι στο να χάσεις όλα σου τα δεδομένα και τα αρχεία που έχεις αποθηκευμένα.. Έτσι λοιπόν γλιτώνεις και την αγορά antivirus και έχεις το κεφάλι σου ήσυχο..

Τρίτον, τα ubuntu είναι πιο γρήγορα από τα Windows και πιο ελαφριά... Κατά την εγκατάσταση τους , δημιουργείται ένα κομμάτι στο δίσκο , στη δική μου περίπτωση περίπου 4 GB , και ο συγκεκριμένος χώρος χρησιμοποιείται ως περαιτέρω μνήμη για να τρέχουν γρηγορότερα τα διάφορα προγράμματα .. Εκπληκτικό και πολύ πρωτοπόρο!!!

Τέταρτον, όλα τα βασικά προγράμματα τα οποία υπάρχουν στα Windows , μπορείς να τα βρεις και για τα Ubuntu... και φυσικά είναι ΔΩΡΕΑΝΝΝΝΝ! Το Microsoft Office το χρυσοπληρώνουμε ... στα Ubuntu έρχεται το OPEN OFFICE ή το LIBRE OFFICE όπου αποτελούν ολοκληρωμένες σουίτες γραφείου και παρέχουν όλα όσα παρέχει και το Microsoft Office και το ξαναλέω .. ΕΊΝΑΙ ΔΩΡΕΑN..! Το OPEN KAI LIBRE OFFICE μπορείτε να το κατεβάσετε και να το τρέξετε και στα WINDOWS ...(http://el.openoffice.org/, http://www.libreoffice.org/) Αξίζει να ρίξετε μια ματιά!
Επίσης να αναφέρω ότι μπορείτε να κατεβάσετε το FIREFOX, το CHROME , το ADOBE ACROBAT, το WINRAR, το SKYPE, το VLC, το GOOGLE EARTH, το THUNDERBIRD, το UTORRENT και πολλά άλλα γνωστά προγράμματα που χρησιμοποιείται στα Windows.. Όσον αφορά τώρα τα υπόλοιπα προγράμματα τα οποία δεν μπορείς να τα βρεις για τα Ubuntu, υπήρχαν άλλα παραπλήσια , με άλλες ονομασίες που κάνουν την ίδια και ίσως και καλύτερη δουλεία από αυτά που γνωρίζεις... Να αναφέρω το πρόγραμμα GIMP (επεξεργαστής εικόνων) που είναι ένα εκπληκτικό πρόγραμμα της κατηγορίας του και φυσικά και αυτό είναι δωρεάν.. Τέλος να αναφέρω ότι στα Ubuntu υπάρχει το κέντρο λογισμικού Ubuntu όπου μπορείς να βρεις χιλιάδες εφαρμογές και προγράμματα τα οποία βρίσκονται ταξινομημένα σε κατηγορίες και μπορείς με ένα κλικ να τα κάνεις εγκατάσταση και να αρχίσεις να τα χρησιμοποιείς άμεσα..!!! Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να ανακαλύψεις κι εσύ τον συγκεκριμένο πλανήτη..!

Πέμπτον το περιβάλλον των Ubuntu έχει γίνει άπαιχτο, ειδικά μετά την τελευταία προσαρμογή και επανασχεδίαση του σε περιβάλλον unity! Όλες σου οι επιλογές εμφανίζονται σε μία μπάρα στα αριστερά είτε είναι προγράμματα είτε φάκελοι κτλ κτλ... Φυσικά υπάρχει και επιλογή να επιστρέψεις στο περιβάλλον Gnome που υπήρχε μέχρι και την προηγούμενη έκδοση του Ubuntu αλλά κατά τη γνώμη μου διαφωνώ να επιστρέψεις πίσω..!

Τέλος θα ήθελα να αναφερθώ στις διάφορες εκδόσεις των Ubuntu.. Υπάρχει η κλασική έκδοση του Ubuntu για Desktop και για Laptop , υπάρχει η έκδοση για Server , η έκδοση για notebook και αναφέρομαι όχι μόνο σε εκδόσεις που υποστηρίζουν 32bit αλλά και σε εκδόσεις των 64 bit..
Υπάρχουν επίσης και τα παράγωγα του Ubuntu ..

Για τους χρήστες που λατρεύουν την δημιουργικότητα και έχουν καλλιτεχνική φύση υπάρχει το Ubuntu studio (http://ubuntustudio.org/) που έχει προ εγκατεστημένες όλες τις εφαρμογές που συσχετίζονται με την επεξεργασία ήχου, εικόνας και βίντεο.. (για περαιτέρω πληροφορίες στο site που ανέφερα παραπάνω)

Το Mythubuntu (http://www.mythbuntu.org/) είναι το κατάλληλο παράγωγο των ubuntu για αυτούς που τους αρέσει να έχουν ένα Hometheater στο σπίτι τους, έχει πολλές εφαρμογές που σχετίζονται με την τηλεόραση, την αναπαραγωγή ταινιών , την προβολή καναλιών κτλ..

Το Edubuntu(http://www.edubuntu.org/) απευθύνεται στην εκπαίδευση των παιδιών με ένα πολύ φιλικό περιβάλλον που τα εξιτάρει στο να μάθουν να χειρίζονται με εύκολο τρόπο τους υπολογιστές!!! Τα ξαδέρφια μου που πήραν notebook στο γυμνάσιο, μέσω του προγράμματος του υπουργείου παιδείας, είχαν προ εγκατεστημένο εκτός από τα Windows xp και το Edubuntu!!! Υποστηρίζει ότι και τα υπόλοιπα παράγωγα του ubuntu!!!

Τέλος το Kubuntu (http://www.kubuntu.org/) σου παρέχει ένα διαφορετικό πιο παιχνιδιάρικο περιβάλλον από ότι το κλασσικό Ubuntu και το Xubuntu (http://www.xubuntu.org/) που όπως θα δείτε στην ιστοσελίδα που ανέφερα αποκαλείται ως “Linux for human beings”.. Μας παραπέμπει λοιπόν σε κάτι πιο ανθρώπινο (επικοινωνία , κοινωνική δικτύωση που έχει ως βάση το ίντερνετ) Xubuntu is a full-featured operating system with which you can get started right away - no need to install additional software for most day-to-day tasks. “

Αυτή τη στιγμή έχω εγκατεστημένα στον υπολογιστή μου δύο λειτουργικά συστήματα.. το ένα είναι τα Windows 7 και το άλλο είναι το Ububtu.. Σας πληροφορώ ότι στην αρχή ήταν λίγο περίεργο και ίσως συνάντησα κάποιες δυσκολίες προσαρμογής όταν χρησιμοποιούσα τα Ubuntu.. Βέβαια στην πορεία γινόταν όλο και πιο ευχάριστο το να ανακαλύπτω τον κόσμο του Ubuntu και έφτασα σήμερα να χρησιμοποιώ τα Windows σε ελάχιστες περιπτώσεις ... (1 φορά τη βδομάδα κατά μέσo όρο). Πλέον έχω μεταφέρει όλα μου τα αρχεία στο Ubuntu και ακόμη και το συγκεκριμένο άρθρο το γράφω από εκεί!!! Είμαι πολύ ικανοποιημένος με την όλη φάση και πραγματικά θέλω να πω ένα μεγάλο μπράβο στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που κάνουν μια τέτοια προσπάθεια ..!

Εδώ να αναφέρω ότι οποιοδήποτε κενό και αν δημιουργείται, υπάρχουν ομάδες που δουλεύουν και προσπαθούν να το λύσουν, σχεδόν καθημερινά υπάρχουν αναβαθμίσεις που γίνονται αυτόματα από τη διαχείριση ενημερώσεων και τέλος να αναφέρω ότι κάθε έκδοση του Ubuntu βγαίνει ανά έξι μήνες και υποστηρίζεται για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα..!!! Συνήθως τα τέλεια αποτελέσματα της κάθε έκδοσης έρχονται μετά από ένα χρόνο  για αυτό το λόγο έχω διαβάσει ότι η τελευταία έκδοση του Ubuntu θα πλησιάζει την τελειότητα το 2012! 


Επίσης αν έχετε λίγο χρόνο ρίξτε μια ματιά και στην ονομασία κάθε έκδοσης .. Παραδείγματος χάρη αυτή τη στιγμή εγώ χρησιμοποιώ το UBUNTU 11.04 που βγήκε τον Απρίλιο του 2011!!! Η επόμενη έκδοση θα είναι η 11.10 που θα βγει τον Οκτώβριο του 2011! Επίσης η έκδοση που χρησιμοποιώ εγώ έχει όνομα Natty Narwhal και η επόμενη θα έχει όνομα Oneiric Ocelot.. Παρατηρείστε ότι πιάνει ένα ένα τα γράμματα της αλφαβήτου με τη σειρά..
Ρίξτε μια μάτια και στα παρακάτω ..
Μια ιστορική αναδρομή στην ονοματολογία των εκδόσεων Ubuntu:
[όλες με ονόματα ζώων]
4.10 Warty Warthog OKT 2004 [ο φακόχοιρος με τις ελιές]
5.04 Hoary Hedgehog ΑΠΡ 2004 [ο γκρίζος ακανθόχοιρος]
5.10 Breezy Badger ΟΚΤ 2005 [ο ζωηρός ασβός]
6.06 LTS Dapper Drake ΑΠΡ 2006 [ο σβέλτος δράκος]
6.10 Edgy Eft ΟΚΤ 2006 [η νευρική σαλαμάνδρα]
7.04 Feisty Fawn ΑΠΡ 2007 [το παιχνιδιάρικο ελαφάκι]
7.10 Gutsy Gibbon ΟΚΤ 2007 [ο λαίμαργος γίβωνας]
8.04 LTS Hardy Heron ΑΠΡ 2008 [ο σφριγηλός ερωδιός]
8.10 Intrepid Ibex ΟΚΤ 2008 [το ατρόμητο αγριοκάτσικο]
9.04 Jaunty Jackalope ΑΠΡ 2009 [το κεφάτο τζάκαλοπ] μυθικό πλάσμα
9.10 Karmic Koala ΟΚΤ 2009 [το θεϊκό κοάλα]
10.04 LTS Lucid Lynx ΑΠΡ 2010 [ο διαυγής λύγκας]
10.10 Maverick Meerkat ΟΚΤ 2010 [η ανεξάρτητη σουρικάτα]
11.04 Natty Narwhal ΑΠΡ 2011 [ο κομψός μονόκερως]
11.10 Oneiric Ocelot ΟΚΤ 2011 [το ονειρικό οσελότ]
πηγή για τα ονοματά: http://vivliothiki.blogspot.com/2011/03/canonical-ubuntu.html

Αυτά σχετικά με τον κόσμο του Ubuntu..!!! 
Σας παραθέτω απο κάτω ένα βίντεο από το youtube που σας δείχνει βήμα βήμα την εγκατάσταση των Ubuntu και μια μικρή παρουσίαση του Ubuntu 11,04 Natty Narwhal







Όποιος προσπαθήσει αν το εγκαταστήσει ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!
ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΠΑΝΤΩΣ!!!